Spożywanie warzyw z rodziny krzyżowych może zwiększać przeżywalność z nowotworem złośliwym piersi. W projekcie przeprowadzonym w ramach Shanghai Breast Cancer Survival Study wzięło udział prawie 5 tysięcy kobiet z nowotworem piersi zdiagnozowanym w latach 2002-2006. Konsumpcja warzyw krzyżowych w pierwszych 36 miesiącach po diagnozie wiąże się z redukcją ogólnego ryzyka zgonu, ryzyka zgonu z powodu nowotworu piersi oraz obniżeniem prawdopodobieństwa wystąpienia wznowy. Ryzyko zgonu i wystąpienia wznowy obniża się proporcjonalnie do wzrostu spożycia. U kobiet z grupy spożywającej najwięcej warzyw krzyżowych zaobserwowano 62% redukcję ogólnego ryzyka zgonu, 62% redukcję ryzyka zgonu z powodu nowotworu piersi oraz 35% obniżenie ryzyka wystąpienia wznowy. Warzywa krzyżowe zawierają fitochemikalia: izotiocyjaniany oraz indole, które mogą mieć wpływ zapobiegawczy w niektórych nowotworach.