Wyniki wcześniejszych badań sugerują, ze spożywanie czerwonego mięsa może powodować wzrost ryzyka zachorowania na nowotwór złośliwy gruczołu krokowego. W populacji 27 607 mężczyzn obserwowanych w latach 1994-2008 badano wpływ spożycia czerwonego mięsa, drobiu oraz jajek na ryzyko wystąpienia zaawansowanego nowotworu gruczołu krokowego.

 

Konsumpcja na poziomie 2,5 jajka tygodniowo lub więcej wiąże się z 81% wzrostem ryzyka zachorowania na zaawansowany nowotwór gruczołu krokowego w porównaniu ze spożyciem w wielkości poniżej 0,5 jajka tygodniowo (HR=1.81, 95%CI=1.13-2.89, p=0.01). W przypadku wystąpienia nowotworu o lokalnym stopniu zaawansowania, spożywanie czerwonego mięsa oraz drobiu może zwiększać ryzyko progresji do wyższego stopnia zaawansowania (dla tych relacji nie osiągnięto jednak istotności statystycznej).

 

Podsumowując wyniki badań stwierdza się, że konsumpcja jajek może powodować wzrost ryzyka zachorowania na nowotwór złośliwy gruczołu krokowego u zdrowych mężczyzn.