Wyniki ostatnich badań nad wpływem picia kawy na ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy pęcherza moczowego były niejednoznaczne. W części z nich wykazano ochronny wpływ picia kawy, inne analizy tego związku nie potwierdzały. Celem badania, którego wyniki opublikowane zostały na łamach European Journal of Cancer Prevention, było oszacowanie wpływu picia kawy na ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy pęcherza moczowego na podstawie dwóch badań kohortowych przeprowadzonych w Miyagi Prefecture w północnowschodniej Japonii. Dane na temat częstotliwości picia kawy oraz innych czynników związanych ze stylem życia zebrano przy pomocy samodzielnie wypełnianego kwestionariusza. W badaniu udział wzięło 73 346 osób, wśród których w czasie jego trwania zdiagnozowano 274 zachorowania na nowotwór złośliwy pęcherza moczowego. Przeprowadzona została standaryzacja wyników względem innych (poza piciem kawy) czynników mogących wpływać na ryzyko wystąpienia nowotworów pęcherza moczowego. Wyniki przeprowadzonego badania wskazują na trend spadkowy ryzyka zachorowania na nowotwór pęcherza moczowego wraz z liczbą wypijanych dziennie filiżanek kawy. W porównaniu z osobami, które nie piją kawy, ryzyko zachorowania u osób wypijających dziennie 1-2 filiżanki kawy spada o 12% (HR=0.88, 95%CI=0.61-1.26), natomiast u osób wypijających dziennie 3 lub więcej kaw dziennie ryzyko spada o 44% (HR=0.56, 95%CI=0.32-0.99). Siła związku pozostała istotna statystycznie nawet po standaryzacji względem statusu odnośnie palenia papierosów, głównego czynnika ryzyka zachorowania na nowotwór złośliwy pęcherza moczowego.
Wyniki przeprowadzonej analizy wskazują na ochronny wpływ picia kawy w przypadku nowotworów złośliwych pęcherza moczowego.