Typy morfologiczne raka jelita grubego wg WHO:
- gruczolakorak sitowaty typu czopiastego (cribriform comedo-type adenocarcinoma),
- rak rdzeniasty (medullary carcinoma),
- rak mikrobrodawkowaty (micropapillary carcinoma),
- gruczolakorak śluzowy (mucinous adenocarcinoma),
- gruczolakorak ząbkowany (serrated adenocarcinoma),
- rak sygnetowatokomórkowy (signet ring cell carcinoma);
Gruczolakorak (adenocarcinoma) jest najczęściej występującym rakiem jelita grubego (ok. 90% przypadków). Gruczolakoraki rozlokowują się prawie równomiernie na całej długości jelita grubego. Guzy znajdujące się w początkowym odcinku, zazwyczaj rosną jako polipowate zmiany, rozciągające się wzdłuż jednej ze ścian. Nowotwory w dalszej części jelita grubego mają tendencje do pierścieniowatego wzrostu, tym samym zwężając światło jelita, czasami prowadząc do jego niedrożności.
Najistotniejszymi czynnikami rokowniczymi są głębokość nacieku nowotworowego i obecność lub brak przerzutów do węzłów chłonnych.
Czynniki żywieniowe, które są ściśle związane ze zwiększoną częstością występowania gruczolakoraka j. grubego, to niska zawartość niewchłanianego błonnika w diecie i wysokie spożycie rafinowanych węglowodanów i tłuszczów.
Poza wymienionymi powyżej nowotworami bardzo rzadko w jelicie grubym mogą występować inne nowotwory złośliwe takie jak guzy neuroendokrynne, GIST (nowotwory podścieliskowe przewodu pokarmowego, najczęściej w esicy), mięsaki, chłoniaki (najczęściej B-komórkowe, głównie umiejscowione w kątnicy).
Sfinansowane z budżetu Miasta Poznania